Mi a jóga célja?

Mi a jóga célja

Mi a jóga célja?

“Nem vagyok elég hajlékony.” Azt hiszem ez a leggyakoribb mondat, amit jógaoktatóként hallottam az elmúlt 6 évben. Nem vagyok elég hajlékony, nem vagyok elég erős, nem vagyok az a jógás típus.

Az élet és a társadalmunk versenyre nevel minket. Időre születtél? Élszopó voltál? 10 hónaposan már jártál? Mennyi volt az átlagod? Hányadszorra vettek fel egyetemre? Hány gyereked/autód/lakásod van? Mennyit keresel?

A verseny végigkíséri az életünk minden percét. Teljesen érthető, hogy ugyan ezzel az attitűddel érkezel az első jógaórádra is. Az első időszakban a melletted állónál szeretnél jobb lenni. Aztán már “csak” a tegnapi önmagadnál. Fejlődni kell, hiszen fejlődés nélkül mi értelme az életnek?

Biztos, hogy ez a jó irány?

A jóga célja nem a fejlődés. Persze ha rendszeresen gyakorolsz, a fizikai tested erős lesz, egészséges, ezért szükségszerűen fejlődni is fogsz.

A jóga célja az elme elcsendesítése. Ez az állapot csak akkor érhető el, ha a fizikai tested egészséges, ha harmóniában vagy a környezeteddel és önmagaddal.

Gondolj csak bele! A fizikai test elenyészik. Bármit is értél el 20-30 évesen, akár mekkora jógi lettél, arra 70 évesen már biztosan nem leszel képes. Ez a természet rendje. Ha ezekre fekteted a hangsúlyt, az idő előrehaladtával a jóga is csak boldogtalanságot fok okozni, hiszen ha el is éred a kitűzött célt, mindig lesz egy újabb ami után vágyni fogsz, ráadásul ha más nem is, de az öregedés biztosan megfoszt majd az elért “sikerektől”.

Éppen ezért sokkal egyszerűbb ha már az elején elengeded a görcsös törekvést, ragaszkodást, a nyakatekert ászanák (testhelyzetek) gyűjtését. Ha jólesik természetesen gyakorolj ilyen testhelyzeteket, de ne ez legyen a gyakorlásod célja!

Engedd hogy a jóga egy távoli kitűzött cél helyett a jelenben tegyen boldoggá, teljessé és csendessé! Gyakorolj rendszeresen, legyél jelen, és mosolyogj! Ami mindezeken túl van, az már nem is biztos, hogy jóga.

És ne felejtsd el:

“A jóga célja nem az, hogy jó legyél. A jóga célja az, hogy JÓL legyél!”

Sign In Jógastúdió, jógaoktató képzés, jógatábor, jógatanfolyam

For faster login or register use your social account.

or

Account details will be confirmed via email.

Reset Your Password