Jógastúdió etikett

Jógastúdió etikett

Jógastúdió etikett

…avagy minden amit tudnod kell a jógastúdiókban alkalmazott illemszabályokról.
A jógás közösség az előítéletekkel szemben meglepően elfogadó. Ez azt jelenti, hogy nem nagyon tudsz olyat csinálni, ami miatt nem látnának szívesen a következő alkalommal.
Mégis, hogy konfortosabban érezd magad, összeszedtünk néhány illemszabályt, amit nem árt tudnod, ha jógázni jössz.

ÉRKEZZ PONTOSAN!
Célszerű az óra megadott kezdő időpontja előtt legalább 10 perccel. Ennyi idő a minimum, hogy megtörténjen a beléptetés (vagy az első óra esetén a regisztráció), illetve hogy legyen időd átöltözni is.

NE HANGOSKODJ!
Miután beléptél a stúdióba gondolj rá, hogy vannak akik az érkezésed idejében még a teremben gyakorolnak, vagy éppen ráhangolódnak a következő órára.

HOZZ TISZTA VÁLTÓRUHÁT!
Nem lesz szükséged speciális ruhadarabokra. Az elvárás a szetteddel kapcsolatban csak annyi, hogy legyen kényelmes és tiszta! Ez utóbbi a “külső- és belső tisztaság”, a jóga egyik alapkövetelménye. Ha azonban ettől eltekintünk, akkor is könnyen belátható, hogy Te is szívesen használod a közös jógamatracot egy illatos, tiszta, ápolt ember után. Ha fázós vagy, akkor a relaxáció idejére mindenképpen készülj melegebb ruhadarabokkal, vagy takaróval. (Takaró egyébként a legtöbb jógastúdióban van. Ha bizonytalan vagy ezzel kapcsolatban, nyugodtan informálódj előzetesen!)

CIPŐ
A legtöbb jógastúdióban a cipőt a belépéskor az előtérben szokták levenni. Ez egyrészt szintén a tisztasághoz köthető, illetve ahhoz is, hogy a hindu hagyomány szerint a “szent helyekre” – mint a gyakorló tér is – kizárólag mezítláb illik belépni.

ZOKNIBAN VAGY MEZÍTLÁB
Amelyik neked kényelmesebb! Arra készülj fel, hogy a sima zokni csúszni fog a jógamatracon, ez pedig néhány testhelyzet (ászana) kivitelezésénél plusz kihívást fog jelenteni. Ha mezítláb nem érzed magad komfortosan, akkor hozz tapadós zoknit, vagy külön erre a célra készült jóga-zoknit!

MI A HELYZET A VÍZZEL?
A jóga gyakorlása közben hagyományosan nem szoktunk inni. Ennek az az indoka, hogy az ivás is bekapcsolja az emésztési folyamatokat, amik könnyen megzavarhatnak a finom energetikai áramlások megfigyeléséban. Én azt szoktam mondani, ha nem muszáj, ne igyál!Ha viszont tudod magadról, hogy e nélkül nem érzed jól magad, könnyen kiszárad a szád, szédülsz, vagy rosszul leszel, akkor nyugodtan legyen nálad víz az órán! azt viszont jobb ha tudod, hogy jobb ha a vízveszteséget inkább gyakorlás után pótolod.

FŐ A BIZALOM!
A jógaoktatódhoz fordulj mindig bizalommal! Amit velünk megosztasz, köztünk marad és a közös munkát segíti! Ha van egészségügyi problémád, kérdésed,észrevételed, Ne tartsd magadban! Nekünk is megkönnyíted a munkánkat és Te is jobban fogod magad érezni a közös munka során.

Sign In Jógastúdió, jógaoktató képzés, jógatábor, jógatanfolyam

For faster login or register use your social account.

or

Account details will be confirmed via email.

Reset Your Password