Jógafajták

Jógafajták

Jógafajták

A jóga egy több ezer évre visszavezethető rendszer. A hagyományos jóga gyakorlás túlmutat az egyszerű testgyakorlatokon. Ennél sokkal komplexebb. A gyakorlatokon (ászanákon) túl, fontos szerepet játszanak benne az erkölcsi szabályok, a légzőgyakorlatok, a mantrák (különleges erővel bíró szövegek), mudrák (energetikailag fontos kéz- és testtartások), a koncentráció (a figyelem összpontosítása), a relaxáció (a tudatos testi- és lelki pihenés állapota) valamint a meditáció.

Az évek során rengeteg körülmény hatott a jógára. A különböző stílusú gyakorlók- és oktatók, a nemzetiségek eltérő vonásai, hagyománybeli különbségeik, és a változó igények az évek során a jóga több fajtáját hívták életre.

Az alábbi felsorolásban a teljesség igénye nélkül foglalkozunk a Magyarországon legnépszerűbb és legkönnyebben elérhető jógafajtákkal.

HATHA JÓGA
A hatha jóga áll a legközelebb a tradicionális értelemben vett jóga gyakorláshoz. Ahány oktató, annyi féle hatha jóga óra. Célja, figyelmünk visszavonása a külső ingerekről, befelé irányítása az egyensúly megteremtése és végső soron az elme elcsendesítése. A hatha órákon találkozhatsz hosszabban kitartott testhelyzetekkel, de légzés szinkronban végzett mozdulatsorokkal is, mint például a napüdvözlet. Ezen kívül légzőgyakorlatok és mantrák is gyakran képezik a gyakorlás részét.

ALKALMAZOTT JÓGA IRÁNYZATOK
Az alkalmazott jógairányzatok alapját is a hatha jóga képezi. Ezek az irányzatok a hatha jóga elképesztően színes és széles eszköztárából azokat alkalmazzák, amelyek egy meghatározott cél elérése érdekében a leghatékonyabbak. Ilyen irányzatok a gerincjóga, női jóga, gyerekjóga, kismama jóga, senior jóga stb.)

ASTANGA JÓGA
Az astanga jóga egy tradicionális jóga gyakorlás, amelyben az ászanák sorrendje kötött. A speciális uddzsáji légzés, a belső zárak (bandhák) tudatosítása és aktiválása, a dristi (a tekintet irányítása) és a statikus ászanákat összekötő vinyászák együtt olyan fókuszt és mélységet ad a gyakorlásnak, amely segíti a gyakorlót végső céljának, az elme elcsendesítésének elérésében. Az ászanák állandó ismétlődése, egymásutániságuk a kötöttség helyett éppen azt a fajta szabadságot teremti meg, ami kiszakít a mindennapok áramlásából, problémáiból és gondolatok nélkül időzhetsz el a saját világodban.

FLOW JÓGA
A légzés és a mozgás összhangján alapuló jóga irányzat. A flow jóga maga az áramlás, amely segít a jelenben lenned. Minden egyes mozdulathoz kapcsolódik egy légzés.

VINYÁSZA JÓGA
A vinyásza jóga sajátossága, hogy – az astanga jógához hasonlóan – az ászanákat egy meghatározott mozdulatsorral kötjük össze. Ezt a mozdulatsort nevezzük vinyászának. A vinyászák áramlóvá, gördülékennyé teszik a gyakorlást erősítik a fizikai testet és állandó ismétlődésük segíti a befelé figyelést.

JIN JÓGA
A jin jóga egy passzív jógairányzat. Elnevezés a kínai jin-jang (kétpólusú szemléletből) ered. A jin, a női minőséget, a passzív, a tápláló, befogadó, minőséget foglalja magában. A jin jóga jellemzője, hogy hosszan tartunk ki bizonyos testhelyzeteket, ászanákat, nagyjából 3-5 percig maradunk egy-egy pózban, látszólag statikusan.

IYENGAR JÓGA
Az Iyengar jóga B.K.S Iyengar jógamester nevéhez kötődik. Alapj az a feltevés, hogy A tanítás az egyvonalúságra helyezi a hangsúlyt: ha a test a pózokban bizonyos vonalakat követ, akkor biztonságosan lehet maximális eredményt elérni a hajlékonyság, az erőnlét és a jó közérzet terén. Annak érdekében, hogy erőnléttől és hajlékonyságtól függetlenül is eredményesen és biztonságosan tudj gyakorolni, bizonyos esetekben eszközöket is használunk (pl. fal, tégla, heveder).

BIKRAM JÓGA & HOT JÓGA
Mindkét jógastílus sajátja, hogy 38-40°C-os teremben végzik. Különlegessége,hogy a fizikai test a melegben könnyebben bemelegszik és a magas hőfok a méregtelenítést is elősegíti. A Hot jógával ellentétben a Bikram jóga kötött, sorozat, amely összesen 26 egymásra épülő ászanából áll.

Reméljük, hogy cikkünk segít eligazodni a jóga útvesztőjében!

Összességében azonban elmondható, hogy ahány oktató, és ahány gyakorló annyi féle gyakorlás. A legfontosabb, hogy megtaláld a számodra megfelelő, és hiteles oktatót, akiben megbízol és aki azt közvetíti a jóga nyelvén amire igazán szükséged van!

Sign In Jógastúdió, jógaoktató képzés, jógatábor, jógatanfolyam

For faster login or register use your social account.

or

Account details will be confirmed via email.

Reset Your Password