Hatha jóga

hatha yogaHATHA JÓGA

Hatha yoga in english.

A hatha jóga, a modern kori jóga-gyakorlás alapja. Hagyománya a Rádzsa jógához nyúlik vissza. Annál azonban sokkal később, a késő középkorban megjelenő jógaút. A hangsúlyt a testi gyakorlásra, az ászanák kivitelezésére helyezi. Ezeken a pontosan beállított gyakorlatokon keresztül igyekszik elérni, megfigyelni és befolyásolni a mélyebb, belső tudati történéseket. Talán nem véletlen, hogy ez vált a modern korban a legelterjedtebb jógairányzattá (illetve az újabb irányzatok, alkalmazott jógairányzatok) alapjává. A mai ember számára sokkal könnyebben megfogható a jóga gyakorlati úton (tapasztalás során) történő elsajátítása, mint  annak filozófiája.

A hatha szóban a  “ha” a napot, a “tha” a holdat jelenti. A nap és a hold pedig a yang (aktív) és a yin (passzív) energiát szimbolizálja. E két ellentétes energia kiegészíti egymást, és harmóniába kerülve kialakítják az egyensúlyt. Ez az, amire a hatha jóga törekszik. Végső célja az ellentéteken való felülemelkedés, és végső egység, ha úgy tetszik harmónia elérése.

Végső soron az összes ma alkalmazott jóga irányzat (gerincjóga, csípőnyitó jóga, power jóga, astanga jóga, női jóga) alapja a hatha jóga. Ezek az irányzatok nem dolgoznak a hatha jóga teljes eszköztárával, csupán kiemelik azt belőle, ami saját megfogalmazott céljuk elérése érdekében hangsúlyos. Éppen ezért elmondhatjuk, hogy a hatha jóga gyakorlása öleli fel legkomplexebben a jóga  eszköztárát. Óráinkon kiemelt hangsúlyt fektetünk a ráhangolódásra, a légzőgyakorlatok helyes elsajátítására, az energetikai folyamatok megértéésére, és végső soron szabályozásukra. Minden órát relaxációval zárunk.

hatha-yoga

Az ászanák gyakorlása során egyensúlyra törekszünk. Ebben az optimális helyzetben az energia szabadon áramlik testünkben. Ha sikerül létrehoznunk, akkor a testhelyzetet könnyednek érezzük. Ilyenkor válunk képessé “belelazulni a pózba”. Amennyiben a az energia a yang (aktív) irányba tolódik, ez kibillenti a gyakorlót az egyensúlyából. Elveszik a könnyedség, az ászanánk erőltetetté válik, akadályozottá válik a légzés megszakad az energia megfelelő áramlása.

 Az óra felépítése:

  • ráhangolódás
  • bemelegítés – átmozgatás
  • napüdvözlet, esetleg holdüdvözlet variációk
  • egyéb álló, vagy ülő, esetleg fordított testhelyzetek gyakorlása
  • levezetés
  • pránájáma gyakorlatok (légzőgyakorlatok)
  • relaxáció
Megosztás: facebooktwittergoogle_plus

Hozzászólások lezárva.