Sclerosis Multiplex

Nézzük a “tényeket”. :)

A sclerosis multiplex (SM) egy autoimmun betegség, amelynek következtében az immunrendszer az idegrostokat borító velőshüvelyt, a myelin hüvelyt támadja meg. Az okozott károsodás mértékének függvényében lassul az idegekben az ingerülettovábbítás sebessége.

1383573691_026190bc4f_o

Hogy mit is jelent ez a gyakorlatban?

Néha semmit, néha akár nyaktól lefelé teljes bénulást.

A betegség végkimenetelével kapcsolatban a rossz hír, hogy jelenleg gyógyíthatatlan, a jó hír, hogy nem halálos. A statisztikák szerint a betegséggel kapcsolatos szövődmények miatt a szklerózis multiplexben szenvedők élettartama 10-15 évvel marad el az átlagostól.

Több fajtája létezik.A visszaeső típus esetén az új tünetek elszigetelt rohamok, fellángolások formájában, egymástól eltérő időben,  jellegzetesen visszatérően (relapszisokban) jelentkeznek. Ezeket a fellángolásokat egyénenként változó,  ám általában periodikus (évente egy-kettő) nyugvó időszak követi. Az esetek nagy többségében a tünetek kezdetben maradéktalanul meggyógyulnak, csak a betegség későbbi, előrehaladottabb szakaszában válnak maradandóvá. A progresszív típus esetében a beteg állapota
lassú folyamatos romlást mutat, amelyben nincsenek  tünetmentes időszakok. A betegség két fajtája keveredhet, illetve a visszaeső típus az idő előrehaladtával gyakran válik progresszívvá.

Általában fiatal felnőttkorban jelentkezik, és eddig kétszer annyi nőt diagnosztizáltak, mint férfit.

Sokféle kezdeti tünete lehet. Az egyszerű zsibbadástól, a görcsös merevségen keresztül, az inkontinencián át a mozgásképtelenségig. Éppen ezért nehezen azonosítható be, ami miatt gyakran félre is diagnosztizálják.

Kiváltó okait homály övezi. Közre játszhat genetika, stressz, vírus, meleg-hideg, baleset utáni sokk, műtét és gyakorlatilag bármi, ami kibillentheti a szervezetet a megszokott menetéből.

Elmondhatjuk tehát, hogy ez az a betegség, amikor egyetlen dolog biztos, a bizonytalanság. Jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan módszerek, amelyek a korai szakaszban meg tudnák állapítani, hogy ki melyik típusú SM-ben szenved. Ezt kizárólag az idő dönti el.

Gyógymód még nincs. A rohamokat szteroid kúrával enyhítik, hogy a lehetőségekhez képest minél kisebb roncsolódást okozzanak velőshüvelyen. Ezen kívül vannak gyógyszerek (tabletta, illetve injekció formájában), amik alkalmazása két okból is aggályos. Egyrészt erős mellékhatásaik vannak (hányinger, hajhullás, májkárosodás stb.), másrészt éppen a betegség változatos természete miatt gyakorlatilag lehetetlen statisztikákat készíteni arra vonatkozólag, hogy mennyire hatásosak.

Ami engem illet…

Az én életemben az SM-el való találkozásnak van egy erőteljes fizikai és egy talán még annál is meghatározóbb lelki, vagy akár ha úgy tetszik spirituális vetülete.

A fizikai értelemben egyetlen rohamom volt, amely egy mellkastól lábujjakig terjedő zsibbadásban jelentkezett. Egy szuper ismerős neurológusnak köszönhetően hamar diagnosztizáltak. Ezután kaptam egy 3 napos infúziós szteroid kúrát, majd haza is engedtek, hogy várjam a jó szerencsét.

Nem voltam hajlandó megbékélni a tehetetlenséggel, és a mai napig is meggyőződésem, hogy a betegségeink erősen összefüggnek a lelki eredetű problémáinkkal, annak valamilyen módon történő kivetülései. (Különösen igaz ez az autoimmun betegségekre, ahol a szervezetünk gyakorlatilag saját magát támadja.) Ha viszont ezt elfogadjuk, akkor ebből egyenesen következik, hogy a megoldást is magunkban kell keresnünk. Éppen ezért gyökeres változásokat eszközöltem az életemben. Megváltoztattam a munkámat, az életmódomat és ami a legfontosabb elkezdtem dolgozni azon, hogy a másoknak való megfelelés helyett végre én fogadjam el saját magam.

Ha megkérdezik hogy vagyok, azt szoktam mondani, hogy jobban, mint valaha. És azt is, hogy egyelőre több pozitívumot hozott az életembe a szklerózis multiplex, mint negatívumot. Paradox módon nem is úgy gondolok rá, mint valami szörnyű betegségre, hanem mint a felszabadítómra és a tanítómra. A betegségemnek köszönhetem, hogy rátaláltam a jógára, amiért örökké hálás leszek. Amíg tehetem, szeretném ezt az utat járni és a tapasztalást továbbadni mindazok számára, akik erre akár csak egy egészen kicsit is nyitottak.

Tisztában vagyok azzal, hogy könnyen beszélek, hiszen jelenleg nem kell nap mint nap megküzdenem a démonjaimmal. Soha nem lehet tudni mit hoz a jövő. Ma én vagyok jobban, holnap Te. Abban viszont biztos vagyok hogy mindennek úgy kell lennie ahogy, és én ki fogom hozni belőle a maximumot.

 

Megosztás: facebooktwittergoogle_plus

Hozzászólások lezárva.