Néhány hasznos információ

15765761013_d60491f7e5_z

Tisztán emlékszünk, hogy milyen sok kérdés merült fel bennünk, mielőtt lemerészkedtünk volna az első jógaórára. Álljon most itt ezekre néhány válasz!

Számunkra az a  legfontosabb, hogy jól érezd magad az óráinkon. :)

Az első órád előtt érkezz 15-20 perccel hamarabb, mert szükség lesz némi adminisztrációra.

A gyakorlást megelőző 3 órában ne egyél nehéz ételeket. Az a legszerencsésebb, ha ebbe az időszakba már nem esik főétkezés. A gyakorlás alatti elgyengülést úgy tudod elkerülni, ha másfél órával a terembe érkezés előtt eszel valami könnyűt. Lehet ez müzli, étcsoki, esetleg gyümölcs. Ezután már ne fogyassz semmit. Hidd el! Nincs kellemetlenebb érzés, mint tele gyomorral hajlongani, tekeregni a szőnyegen.

Jóga közben (éppen a fenti okok miatt) inni sem szokás. Ha mégis tudod magadról, hogy kiszáradársa hajlamos vagy, nyugodtan hozz magaddal vizet az órára. A nagy mennyiségű folyadékbeviteltől azonban tartózkodj gyakorlás közben.

Gyere kényelmes ruhában! Fontos, hogy teljesen komfortosan érezd magad  abban, amiben érkezel. A hölgyek esetében ajánlott a sport melltartó viselése, hogy a talajon hanyatt fekvésben végzett  feladatok során ne okozzanak a kapcsok kényelmetlenséget.

Alapvetően mezítláb szoktunk gyakorolni. (Ennek az az oka, hogy a jógaszőnyeg speciális anyaga az emberi bőrrel érintkezve képez megfelelően stabil alátámasztást a feladatok biztonságos végrehajtásához.) Ha azonban ezzel kapcsolatban ellenérzésed van, és mégis zokniban érkeznél, az sem gond. :)

A jógateremben biztosítunk  jógamatracot, és takarót. Persze ha van otthon jógaszőnyeged, ami már hozzád nőtt, akkor ne habozz, hozd magaddal! Kérlek, hogy az általad használt szőnyeget minden óra végén töröld át  a kikészített fertőtlenítő szerrel, ezáltal biztosítva a következő használó számára a higiéniát.

Takarót is találsz a teremben. Ha azonban tudod magadról, hogy – mint például én is – fázós típus vagy, hozz magaddal zoknit, és egy vékony pulóvert! Ezekre a gyakorlás közben nem lesz szükséged,  a relaxáció alatt viszont jól jöhetnek.

Egy jógaóra 90 perces, és két részből áll: az ászanák kivitelezéséből, és a relaxációból.

A relaxációtól nem kell megijedni. Ez a rész semmi másról nem szól, mint a test tudatos ellazításáról, és a gondolatok elcsendesítéséről. A hossza minimum három perc, de inkább több. A gyakorlatban  úgy néz ki, hogy a gyakorlók fejjel az oktató felé hanyatt fekszenek betakarózva. Az oktató segít megnyugodni, kizárni a külső zajokat, ellazítani a test minden egyes részét,  és megfigyelni a légzést. Semmi hókuszpókusz. A relaxáció nem vezetett meditáció! Nem alkalmazunk sem a tudatra mélyen ható módszereket, sem képzettársításokat.

Ne feszengj a gyomorkorgás vagy a horkolás miatt! Talán könnyebb lesz, ha tudod: a gyomorkorgás kifejezetten azt jelenti, hogy sikeres a relaxációd. A paraszimpatikus idegrendszeredet aktiváltad és a tested a feszültség kezelése helyett  a felépítő folyamatokra (mint például az emésztés) tud koncentrálni. Olyan jógázó pedig nem is létezik, aki legalább egyszer ne ébredt volna már saját horkolására relaxáció közben. :)

A fordított testhelyzeteket (mint a jógahíd, gyertya, zsugor póz) fejjel az oktató felé végezzük. Ennek a gyakorlati oka, hogy a hang így terjed ideálisabban. Egyszerűen jobban hallani az oktatói instruálást. Másrészt az Indiai kultúrában a láb a legtisztátalanabb testrész, ezért a tradicionális jógagyakorlást soha nem lábbal az oltár felé végzik. (Az “oltár” a jógateremben megjelenhet egy Buddha szobor formájában, esetleg egy “ohm” jelkép felfestésével a falra.)

Légy bátor! :) A tapasztalat azt mutatja, hogy az oktatóval szemben lévő első sor jógaszőnyegre valahogy kisebb a kereslet. :) Ne habozz elfoglalni megérkezésedkor a legjobb helyeket! Jobban fogsz látni, hallani és hidd el, nálad megfelelőbb személyt keresve sem lehetne találni arra hogy az első sorban gyakoroljon!

Figyelj befelé! Tudom, hogy nagy a kísértés egy csoportos órán, hogy körbepásztázz ki hogyan végzi a feladatokat. :) Talán még ennél is fontosabbnak tűnhet számodra, hogy összemérd a tudásod a többiekével. A jó út azonban, ha magadra figyelsz, és az aznapi gyakorlásodat az előző alkalommal veted össze. A teljesítménykényszer nem a helyes útra terel. :)

Nem minden nap enged ugyanannyit a tested. Ami tegnap még ment, ma lehet, hogy nehézséget okoz, de az is előfordulhat, hogy ami az előző alkalommal lehetetlennek tűnt, ma egyszerűen megtörténik. Figyelj a saját tested jelzéseire, és soha ne végezz egy ászanát addig, hogy az már fájdalommal járjon! Ha fájdalmat érzel, minden esetben bontsd a pózt, és pihenj!

A jógában gyakran előfordul, hogy a változást, a belső fejlődést milliméterek jelentik. Fogadd ezt el, légy türelmes és hidd el, hogy hamarabb megtörténik a csoda, mint hinnéd!

És ami a legfontosabb: KÉRDEZZ BÁTRAN! 

 

 

 

 

Megosztás: facebooktwittergoogle_plus

Hozzászólások lezárva.