Napüdvözlet – Surya Namascar

A napüdvözletek a hatha jóga (és minden hatha jógán alapuló alkalmazott jóga irányzat) lelkét képező mozdulatsorok. Hatásukat legintenzívebben akkor fejtik ki, ha napkeltekor ezzel indítod a napot, illetve napnyugtakor ezzel csendesíted le az elméd. Kezdő gyakorlók számára három kör végzése ajánlott. A lényeg eleinte nem a testhelyzetek tökéletes kivitelezése, hanem a kényelmes gyakorlás. (Nyugodtan hajlíthatod a térdet, a tenyérnek nem kell visszaérnie a talajra, a nagy kobrát lecserélheted kis kobrára és így tovább.) Az első kör legyen mindig lassú, laza, és végezd a természetes légzés ütemére! A következő körökben mélyítsd a légzést, és a testhelyzeteket egyaránt! Végig figyelj arra, hogy a mozgásod igazítsd a levegővétel üteméhez, és ne fordítva. A körök éppen úgy folynak egymásba, mint a kilégzés-belégzés, és a mozdulatok. Ha rendszeresen végzed ezt a gyakorlatsort észreveheted, hogy a légzés-mozgás összehangolása hatására egyfajta meditatív állapotba kerülsz.

A napüdvözlet felfrissíti a testet és a lelket. A légzés és mozgás összehangolásának hatására megpihen az elme. Ebben az ellazult állapotban akadálytalanul áramlik az éltető energia, a prána. Tökéletes egyensúlyban vannak benne a nyújtó és erősítő ászanák, így végső soron hozzásegít a test rugalmasságának kialakulásához, megtartásához. Serkenti a vérkeringést, stimulálja a szívműködést, javítja az emésztést.

Óráinkon mi is rendszeresen gyakoroljuk a napüdvözletet, a testre és az elmére gyakorolt elvitathatatlan pozitív hatásai miatt.

Megosztás: facebooktwittergoogle_plus

Hozzászólások lezárva.