Mi a jóga?

A jóga nem vallás, nem sport, nem kényszer. Mindenkinek más. Kinek spirituális út, kinek a nyugalom szigete, esetleg gyógymód, kulcs a stresszoldáshoz, sokaknak pusztán testmozgás. Esetleg ezek mind együtt. Ha meg kellene fogalmazni, akkor számomra leginkább egy mély, őszinte meggyőződés. Valamiféle áramlat, ami az első pillanatban magával ragadott, és nem voltak kérdések.

Hiszem, és nap mint nap tapasztalom, hogy a jóga (és különösen igaz ez a gerincjógára), mélyebb ismeretek és hit nélkül, önmagában is működik. Egy olyan egyedülálló mozgásrendszer, amely bár több évszázados múltra tekint vissza, mégis nagyon aktuális.  A mai rohanó világban különösen nagy szükségünk van arra, hogy megtanuljunk lassítani, befelé fordulni és elfogadni, hogy az önmagunkra szánt  idő megtérül.

A Colibri Jóga által képviselt jóga irányzatnak nem célja sem a hittérítés, sem az, hogy meggyőzzön bárkit, hogy soha többé ne éljen 21. századi életet. Tisztában vagyunk vele, hogy a mi kultúránk szerves részét képezi a napi több órás aktatologatás, számítógép előtti görnyedés, munkahelyi stressz, megfelelési kényszer, párkapcsolati problémák. Mindezeket száműzni az életünkből, bár igazán kecsegtetően hangzik, lehetetlen volna.

A Colibri Jóga órái arra hivatottak, hogy csökkentsék a városi ember életmódjából eredő fizikai bántalmakat (mint például a nyak-, a hát-, és a derékfájást), hogy oldják a feszültséget, valamint hogy egyensúlyt teremtsenek a testben, és a lélekben egyaránt.

Nincs jó vagy rossz gyakorlás, nincs értékelés, nincs verseny. Elfogadás van, és pillanat, ami építi a következőt és az az utánit.

 

Megosztás: facebooktwittergoogle_plus

Hozzászólások lezárva.