Ki jógázhat?

Mindenki. Nemtől, kortól, hajlékonyságtól, egészségi állapottól, edzettségi szinttől függetlenül. A rendszeres gyakorlás pedig minden egyes embernél meghozza a hőn áhított eredményt. (Legyen az a hátfájás enyhítése, vagy egy-egy bonyolultabb ászana kivitelezése.)

Mégsem mindegy, hogy hogyan kezdünk hozzá.

A nem megfelelő, vagy teljesen kihagyott bemelegítéssel, az átmozgatások, pihenések, kompenzációk hiányával, a gyakorlatok sorrendjének nem megfelelő megválasztásával könnyen előfordulhat, hogy többet ártunk magunknak, mint használunk.

Fontos az is, hogy elsajátítsuk a helyes légzéstechnikákat, hiszen kizárólag ezek ismeretében léphetünk a könnyed, élvezetteli fejlődés útjára.

Ahhoz, hogy a jóga ki tudja fejteni jótékony hatását, hetente legalább három gyakorlásra van szükség. A tapasztalat szerint egy kezdő esetében különösen fontos, hogy hetente két vezetett órán részt vegyen. Egy avatott oktató minden esetben az órán jelenlévők igényszintje szerint állítja össze a gyakorlás menetét. Részletesen és körültekintően magyarázza el  a testhelyzeteket, és szükség esetén ki is javítja azokat. Mindezek segítségével elkerülhetővé válnak a nem kívánt sérülések.

Később, a rendszeres ismétlés hatására, amikor az egyes testhelyzetek beállításai, sorrendje és az azokhoz kapcsolódó légzés rögzül, sokkal könnyebbé és biztonságosabbá válik az otthoni gyakorlás.

Kinek nem ajánlott a jóga?

A jóga elsősorban nem gyógymód, hanem prevenció. Ha akut egészségügyi (idegrendszeri, mozgásszervi, keringési, pajzsmirigy) panaszokkal küzdesz, minden esetben azt javasoljuk, hogy fordulj szakemberhez. Természetesen ha a kezelőorvosod, vagy gyógytornászod nem látja akadályát ennek a mozgásformának, örömmel várunk óráinkon.

Kismamák számára a kifejezetten az erre az élethelyzetre összeállított gyakorlatsorokat ajánljuk.  Annak érdekében, hogy te és a babád is a lehető legnagyobb biztonságban legyetek, nem győzzük hangsúlyozni, hogy kizárólag olyan kismama jóga órákat látogass, amelyeket a megfelelő végzettséggel és tapasztalattal rendelkező oktató vezet. Jelenleg a Colibri Jóga nem foglalkozik kismama, vagy baba-mama jógával, de jó szívvel ajánlunk oktatót, ha felkeresel bennünket.

Magas vérnyomással, pajzsmirigy problémákkal küzdő gyakorlók számára az órán minden esetben kiemeljük, hogy mely gyakorlatokat nem javasolt végezniük.

A menstruáció alatt megengedett a gyakorlás, ám a fordított testhelyzeteket, illetve erős csavarásokat ebben a periódusban nem javasoljuk. Ezek a testhelyzetek annyira erősen hatnak a vérkeringésre, illetve az anyagcserére, hogy akár blokkolhatják is a menstruációt, ezzel meggátolva a testben zajló természetes folyamatokat.

Kérjük ha bármilyen fájdalommal, sérüléssel küzdesz, azt minden esetben jelezd oktatóinknak!

Megosztás: facebooktwittergoogle_plus

Hozzászólások lezárva.