Astanga jóga

ASTANGA JÓGA

 

ayi-ashtanga-yoga-italia-milano-full-vinyasa-primary-series

Az astanga jóga a hatha jóga egyik dinamikus ága. Összesen hat sorozatból áll, amelyekben az ászanák (testhelyzetek) sorrendje kötött, tehát nem változik.

A sorozatokban szereplő testhelyzeteken túl a komplex gyakorlás során külön hangsúlyt fektetünk a:

  • légzésre (udzsájí, avagy győzedelmes légzés)
  • a belső zárakra (bandhák), amelyek segítségével a gyakorlás során keletkezett energiát (pránát) megtanuljuk a testünkben irányítani
  • a tekintet (dristi) irányítására

Ezek a technikák a testhelyzeteket összekötő mozgással (vinyásza) együtt vezetnek minket a befelé figyelés irányába, csendesítik el az elmét és teszik mozgó meditációvá a gyakorlást.

Oktató: Daróci Mirandella

Kinek ajánljuk?

Stúdiónkban az első sorozatot gyakoroljuk, vezetett órákon, tehát nincs szükséged arra, hogy ismerd az ászanák sorrendjét. Mindegyik testhelyzetnek több változata létezik, így ne aggódj! A sorozat a Te képességeidhez igazodik majd. :)

Fontos viszont, hogy a gyakorlás elkezdéséhez szükség van arra, hogy jó egészségi állapotban legyél. Ha régóta nem sportolsz, derék-hát problémáid vannak, akkor azt javasoljuk, hogy gerincjóga, vagy kezdő hatha jóga óráinkkal kezd a jógával való ismerkedést! Különösen jó fizikai erőre azonban nincs szükség.

Ez a fajta gyakorlás remek lehetőség azok számára, akik napról napra szeretnének megtudni többet saját magukról, testük és lelkük állapotáról. Az ászanák változatlan rendje mint egy tükör nyújt lehetőséget ahhoz, hogy a gyakorló minden alkalommal szembesüljön saját állapotával.

Megosztás: facebooktwittergoogle_plus

Hozzászólások lezárva.