GYIK

2726594777_778dd74705_z

Ha teljesen kezdő vagyok, akkor is jöhetek?

Igen. Szeretettel várunk mindenkit nemtől, kortól és fizikai felkészültségtől függetlenül. Oktatóink úgy állítják össze a az órákat, hogy azok mindenki számára élvezetesek legyenek. Mindig lesz lehetőséged pihenni, illetve a számodra nehéz testhelyzeteket kihagyni, vagy azok könnyebb variációját végezni.

Az első alkalom ingyenes?

Igen.

Mennyivel az óra előtt érkezzek?

Kérünk, amennyiben először jössz hozzánk, 30 perccel óra kezdete előtt érkezz meg! Erre azért van szükség, mert az első adminisztráció, és a hellyel való ismerkedés kicsit több időt vesz igénybe. A többi alkalommal is próbálj időben (10-15 perccel óra előtt) érkezni, mert ha többen vagytok a nyugták kiállítása is időigényes. Köszönjük az együttműködéseteket! (Higgyétek el, nekünk sem szívünk csücske a papírmunka, azt pedig végképp nem szeretnénk, ha ez a gyakorlástól venné el az időt. :) )

Mit hozzak?

Kényelmes ruhát (tréning nadrág, rövidnadrág, leggings, atléta póló), a relaxáció idejére egy hosszú ujjú pulóvert, ha fázósabb vagy, zoknit. FRISSÍTÉS! Mindenképpen hozz meleg ruhát, mert a terem nem elég meleg ahhoz, hogy a relaxáció alatt se fázz. Sajnos a központi fűtés miatt ebbe nincs módunk beavatkozni. Igyekszünk javítani a helyzeten hősugárzókkal, és pokrócokkal, továbbá várjuk a tavaszt. :)

A hölgyeknek azt javasoljuk, hogy sportmelltartóban érkezzenek. A tapasztalat az, hogy a háton fekvésben végzett gyakorlatok során a hagyományos melltartó kapcsai sok kellemetlenséget tudnak okozni. Ami az ékszereket illeti, rádbizzuk, hogy viselésük kényelmes-e. Arra viszont gondolj, hogy az előre hajlásoknál az arcodba lógó nyaklánc sok kellemetlenséget tud okozni. :) Jógamatrac, takaró rendelkezésedre áll a teremben. Ha mégis hoznád a saját szőnyeged, tégy úgy. Cipőre nálunk nem lesz szükséged.

Van jógamatrac a teremben?

A teremben jelen pillanatban 20-23 jógaszőnyeg áll a gyakorlók rendelkezésére. Mivel itt még nem tartottunk órát, ezért nehéz megmondani mekkora lesz az érdeklődés. Ha mégis a saját jól bevált  jógaszőnyeged mellett döntenél, természetesen hozhatod magaddal azt is.

Mi a különbség a gerincjóga, és az erősítő gerincjóga között?

Alapvetően mindkét típusú óra a teljes test átmozgatásán alapul, különös tekintettel a gerincoszlopra. Az erősítő gerincjóga intenzívebb gyakorlás, melynek során több, fizikailag nagyobb kihívást jelentő testhelyzetet végzünk. Ezeken az órákon még több hangsúlyt fektetünk az állóképesség növelésére, és a mélyizomzat fejlesztésére.

Késhetek?

Az órák pontosan kezdődnek. Ennek az az oka, hogy a legtöbb embernek szoros az ütemterve, és számol azzal, hogy az óra pontosan is ér véget. (Különösen igaz ez napközbeni óráinkra.)  Természetesen mindenkivel előfordulhat, hogy rajta kívül álló okok miatt mégis késve érkezik. Éppen ezért a termet nem zárjuk be. Kérünk azonban, hogy a lehetőségeidhez képest ezzel ne élj vissza, mert az a többieket könnyen kizökkentheti a “zen” állapotból.

Mi a dolgok menete?

A jógaterem az első emeleten található.

Az órák előtti metódus egy kicsit eltér a délelőtti, és az esti órák esetén. Ennek az az oka, hogy az esti órákat megelőzően foglalt a terem, tehát nincs lehetőség ott végezni az adminisztrációt. Amikor tehát este 8-kor kezdődő órára jössz, az oktató a 2. emeleten fog várni, az ott kialakított “recepció” részen. Itt kényelmesen le lehet ülni. Van lehetőség a papírokat asztalnál kitölteni, tudsz kérdezni, beszélgetni, amihez csak kedved van. :) Innen nyílik az öltöző is. A délelőtti órák esetén csak akkor kell felmenned a másodikra, ha szeretnél átöltözni, vagy zuhanyozni. Amennyiben sportruhában érkezel, jöhetsz egyenesen a terembe is. Ott lesz lehetőséged mindenre, amit az előzőekben felsoroltam.

Egyek az óra előtt?

Azt szoktuk javasolni, hogy 3 órával a gyakorlásod előtt nehéz ételeket már ne egyél. A szőnyegre lépés előtt másfél órával viszont vigyél be valamit a szervezetedbe, ami nem terheli meg a gyomrodat, viszont kellő energiát biztosít számodra a gyakorláshoz. Lehet ez egy banán, aszalt gyümölcs, olajos magvak, müzli szelet, csoki, joghurt és így tovább. Ami az ivást illeti. Ezzel kapcsolatban csak azt javasolnánk, hogy közvetlenül az óra előtt ne igyál kifejezetten sok folyadékot. Hidd el! A víz lötyögése a gyomrodban éppen annyira zavaró tud lenni, mintha egy bigmac-el kéne küzdened a bennmaradásért. :)

Miből áll egy jógaóra?

A jóga gyakorlása, minden egyes jógatradícióban más és más. Fontos azonban, hogy aki hozzánk érkezik tisztában legyen vele, hogy a gerincjóga egy alkalmazott jóga irányzat. Ez azt jelenti, hogy bár a hatha jógára épül, abból kiragadja a testhelyzetek (ászanák) legpreventívebb részét, azokat, amelyeket a városi ember számára a leghasznosabbnak tart. Ezen kívül használ ugyan légzés- és relaxációs technikákat is, mégsem mélyül el azokban annyira, mint a hatha jóga. Mit is jelen ez a gyakorlatban? A mi óráinkon elsősorban a testi gyakorlatok lesznek túlsúlyban. Ezeket egészítjük ki azokkal a légzésfajtákkal, relaxációs gyakorlatokkal amelyek könnyen elsajátíthatóak és alkalmazhatóak a mindennapokban is. Ha tehát kifejezetten a pránajáma-pratjahára-dhjána érdekel, akkor azt ajánljuk, hogy olyan hatha jóga központot  keress, ahol ezeknek tudományával behatóan foglalkoznak.

A jógaóra menete a következő: ráhangolódás, bemelegítés/átmozgatás/feszültségoldás, erősítés (órától függően), nyújtás, fordított testhelyzetek, levezetés, relaxáció.

Mi az a relaxáció?

Mindenek előtt fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a relaxáció nem meditáció. A relaxáció alatt végig éber tudatállapotban maradsz. (Hacsak be nem szundítasz esetleg :) ) A relaxáció lényege testrészeid tudatos ellazítása, a külvilág kizárása, befelé figyelés, a  saját légzésed megfigyelése, majd pedig egy – ideális esetben – teljesen ellazult állapotban történő pihenés. Nincsenek képzettársítások, általunk megjelenített képek, “utaztatás” vagy bármi, ami a testeden kívül álló volna. Ha tehát a múltban bármiféle rossz tapasztalatod, vagy élményed volt meditációval kapcsolatban, ne félj. Az egyetlen célunk, hogy ellazulj, és pihenj. :)

Kérdezz Bátran!

Mi valóban azt szeretnénk, hogy örömmel gyere hozzánk. Éppen ezért szívesen várunk minden kérdést, és fogadunk minden építő jellegű kritikát, és javaslatot. Lehetőségeinkhez képest igyekszünk válaszolni, és változtatni, vagy legalább elmagyarázni a miérteket. :)

Megosztás: facebooktwittergoogle_plus

Hozzászólások lezárva.