Belső tükör

surya namascar

Az egyik legnehezebb dolog az èletben függetlennè válni màsok, vagy önmagunk ítèleteitől. Ahol ez a kènyszer vègetèr, ott kezdődik az önbizalom.

A csoportos órákat látogató sportrajongók megszokhatták, hogy legyen szó akár táncteremről, konditeremről, esetleg spining-, vagy aerobic teremről, kivétel nélkül mindenhol található tükör.

Ennek az az oka, hogy a nyugati ember elsődlegesen külső benyomások alapján próbál építkezni. Tradicionálisan szükségünk van arra, hogy másokhoz hasonlítsuk, és kívülről ítéljük meg magunkat. Amikor zumba órán leutánzod az oktatót, vagy csak egyetlen egy felüléssel többet igyekszel csinálni, mint a melletted edző szupermodell, esetleg  a fitnesz teremben azt figyeled, hogy milyen szépen domborodik a bicepszed súlyzózás közben  ez mind kizárólag a külső benyomásokról szól.

A tükör nem ad valóságos információt sem magadról, sem pedig másokról. Meg tudja mutatni, hogy milyen a hajad, az alkatod, vagy a ruhád. De hogy mit érzel, mit gondolsz a világról, ki vagy Te valójában arról semmit.

A jóga más.

A jóga lényege, hogy a testhelyzetek, érzetek belülről jöjjenek létre, lehetőség szerint ítéletmentesen. Nem létezik olyan, hogy “jó érzet”, vagy “rossz érzet”. Egyszerűen érzetek, áramlások vannak, amiket meg lehet figyelni és ebből tanulni, következtetéseket levonni.

Az egyszerű gyakorlatokból akkor válnak ászanák (akkor indul el a testedben az akadálytalan energiaáramlás, és akkor tudják kiváltani kedvező élettani hatásukat), ha befelé figyelsz, és el tudsz lazulni a létrehozásuk közben.

Könnyen belátható, hogy ebből a szempontból teljesen érdektelen, hogy a szomszéd szőnyegen a lány nyakában a két lábával mantrázik, körmöt lakkoz, vagy éppen keresztrejtvényt fejt. Mint ahogyan az is, hogy az egyes testhelyzetekben nyújtva van-e a térded vagy hajlítva, vagy hogy ki mennyire találja esztétikusnak a gyakorlásod.

Legyél magabiztos és tudd, hogy ha az órákon sikerül elengedned magad, figyelmen kívül hagyni, hogy ki mit gondol és befelé figyelni, akkor sokkal nagyobbat léptél előre a jóga ösvényén, mint aki akár csomóval a lábain azt figyeli, hogy Te mit csinálsz. :)

Óráink során igyekszünk elérni, hogy eleinte az oktatód, később saját instrukcióid alapján, a  belső hangodra, és érzeteidre támaszkodva tudj létrehozni egy egészen  jóleső, pihentető testhelyzetet.

A jóga nem verseny. A jóga tapasztalás. Segít abban, hogy külső visszajelzések nélkül válj biztossá önmagadban.

A gyakorlások lehetőséget teremtenek arra, hogy 90 percen keresztül Magaddal foglalkozz. Miért is pazarolnád a saját idődet másokra? :)

 

Megosztás: facebooktwittergoogle_plus

Hozzászólások lezárva.