A jógaórák útvesztőjében

4360526470_5c0407d865_o

Azzal, hogy mi a jóga, már korábban foglalkoztunk. Most a lehető legegyszerűbben igyekszünk bemutatni (a teljesség igénye nélkül) azokat a jóga irányzatokat, alkalmazott jóga típusokat, amelyekkel a leggyakrabban találkozhatsz az órarendekben.

HATHA JÓGA

A modern kori jóga-gyakorlás alapja. Hagyománya a Rádzsa jógához nyúlik vissza. Annál azonban sokkal később, a késő középkorban megjelenő jógaút. A hangsúlyt a testi gyakorlásra, az ászanák kivitelezésére helyezi. Ezeken a pontosan beállított gyakorlatokon keresztül igyekszik elérni, megfigyelni és befolyásolni a mélyebb, belső tudati történéseket. Talán nem véletlen, hogy ez vált a modern korban a legelterjedtebb jógairányzattá (illetve az újabb irányzatok, alkalmazott jógairányzatok) alapjává. A mai ember számára sokkal könnyebben megfogható a jóga gyakorlati úton (tapasztalás során) történő elsajátítása, mint  annak filozófiája.

A hatha szóban a  “ha” a napot, a “tha” a holdat jelenti. A nap és a hold pedig a yang (aktív) és a yin (passzív) energiát szimbolizálja. E két ellentétes energia kiegészíti egymást, és harmóniába kerülve kialakítják az egyensúlyt. Ez az, amire a hatha jóga törekszik. Végső célja az ellentéteken való felülemelkedés, és végső egység elérése.

Az ászanák gyakorlása során egyensúlyra törekszünk. Ebben az optimális helyzetben az energia szabadon áramlik testünkben. Ha sikerül létrehoznunk, akkor a testhelyzetet könnyednek érezzük. Ilyenkor válunk képessé “belelazulni a pózba”. Amennyiben a az energia a yang (aktív) irányba tolódik, ez kibillenti a gyakorlót az egyensúlyából. Elveszik a könnyedség, az ászanánk erőltetetté válik, akadályozottá válik a légzés megszakad az energia megfelelő áramlása.

A hatha jóga eszközei:

Ászanák -testgyakorlatok

Pránájáma – légzőgyakorlatok

Kriják – tisztító gyakorlatok

Dháraná – koncentrációs gyakorlatok

Pratjahára – relaxáció

Dhjána – meditáció

Mantra – “varázsigék”

Mudrák – szimbolikus kéztartások

Bandhák – energetikai és izomzárak

Filozófia – a fizikai gyakorlás eszmei háttere

ASTANGA JÓGA

Az astanga szanszkrit eredetű szó, jelentése “nyolc ág”. Eredete Patanjali indiai bölcshöz kapcsolódik, aki megalkotta a jóga első írott rendszerét, amelyben összefoglalta a jóga gyakorlatát. Az astanga legnagyobb mestere és alapítója a Mysore városából származó Sri. K. Pattabhi Jois.

Az astanga jóga a hatha jóga egyik összetett, dinamikus formája, amely kötött gyakorlatokból, összesen 6 sorozatból áll. A gyakorlás folyamatosan megállás nélkül zajlik, összehangolva a mozgást a légzéssel. A különböző testhelyzeteket összekötő gyakorlatok (vinyászák) teszik folyamatossá, gördülékennyé a gyakorlást.  A speciális légzéstechnika (udzsáji légzés), valamint a tekintet egy pontra szegezése (dristi) és a belső zárak (bandhák) alkalmazása lecsendesíti az elmét, és beindítja az életerő, energia  (prána)  áramlását. Végső soron az egész gyakorlás mozgó meditációvá válik.

A testhelyzetek 3 fő sorozatra vannak osztva. Az első sorozat a Yoga Chikitsa (jóga terápia), a második a Nadi Sodhana (az idegrendszer megtisztítása), a harmadik pedig mindezek betetőzése a haladó sorozat Sthira Bhaga (Szent stabilitás).

IYENGAR JÓGA

A 95 éves korában elhunyt B.K.S. Iyengar jógamester tanítására épül. A testhelyzetek alapja a precizitás, a biztonság, és a mélység. Tanítása az egyvonalúságra helyezi a hangsúlyt: ha a test a pózokban bizonyos vonalakat követ, akkor biztonságosan tudsz maximális eredményt elérni a hajlékonyság, az erőnlét és a jó közérzet terén. Az ászanák a gyakorlás során idővel fokozatosan nehezednek. Fontos a testhelyzetekben eltöltött idő, valamint a relaxáció és légzéstechnika (pránájáma) beépítése a gyakorlásba. Nyugodt, elcsendesítő jógaút.

BIKRAM JÓGA

A bikram jóga 26 ászana egymásra épülő, kötött sorozata. Az ászanákat Bikram Choudhury válogatta ki és állította sorrendbe úgy, hogy az adott gyakorlat mindig felkészítse a testet a soron következőre. A gyakorlást 38-40 fokra felfűtött teremben végzik.

FLOW JÓGA

Ez a modern és dinamikus irányzat szintén a hatha jógára épül. A gyakorlás során az egyes testhelyzetek a légzés ritmusában szinte egymásba folynak. Leginkább a tánchoz lehet hasonlítani. A megfelelő légzéstechnika és ászanák elsajátításával az órák meditatívvá válnak.

ALKALMAZOTT JÓGA IRÁNYZATOK

Az alkalmazott jógairányzatokban közös, hogy alapjuk a hagyományos hatha jóga, ám nem dolgoznak annak teljes eszköztárával. Kiemelik azokat az elemeket, amelyeket maguk számára a leghasznosabbnak tartanak, nem ritkán ötvözik modern tudományokkal (úgy mint az anatómia, intimtorna, pedagógia) és egy célra összpontosítva végzik őket.

A gerincjóga nem más, mint modern mozgásterápia a hatha jóga eszközeinek használatával. Célja a fizikai test és az idegrendszer egészségének helyreállítása biztonságos, az anatómiai alapmozgásokra épülő gyakorlatsorokkal.

  • NŐI JÓGA

A hatha jóga ősi gyakorlatait, valamint az intimtorna modern rendszerét alkalmazza célzottan a női egészség helyreállítására. Az órák jellemzően nyugodtak, bensőséges hangulatúak.

  • STRESSZOLDÓ JÓGA

Ezeknek az óráknak a célja, kifejezetten az elme lecsendesítése, és a nagyvárosi életmódból eredő feszültségek oldása. Nagy hangsúlyt helyez a légzésre, valamint a relaxációra. Az órák nyugodtak, lassúak. Nem kifejezetten a fizikai kihívásra, vagy az erőnlétre helyezi a hangsúlyt.

  • GYEREKJÓGA

A gyerekjógát célzottan a 14 év alatti korosztálynak fejlesztették ki. A gyerekek speciális törődést igényelnek, a jóga pedig kiváló lehetőség testtudatuk, önbizalmuk fejlesztésére. Ezeket az órákat leggyakrabban olyan képzett oktatók tartják, akik a pedagógiában és a jógában egyaránt jártasak.

  • KISMAMAJÓGA/TERHESJÓGA

A szülés körüli időszak különleges törődést, és speciális mozgást igényel. Ezeknek az óráknak a látogatása mind fizikailag, mind mentálisan felkészíti a leendő édesanyákat a szülésre, illetve az azt követő hónapok megélésére.

  • SZENIORJÓGA

Avagy jóga 60 éven felülieknek. E korosztály számára különösen fontos a rendszeres mozgás fizikai és mentális egészségük megőrzése érdekében. Mozgásigényük azonban eltér a fiatalokétól. Fontos ezért, hogy kifejezetten a számukra létrehozott órákon, biztonságos keretek között tudják végezni a feladatokat.

Mély meggyőződésünk, hogy nincs jó vagy rossz út, jó vagy rossz gyakorlás. Tapasztalás van. Gyakorolj, ismerj meg minél többféle irányzatot, és találd meg a helyed! Figyeld meg a tested és bátran használd otthoni gyakorlásaid során a szerzett tapasztalataidat!

 

 

Megosztás: facebooktwittergoogle_plus

Hozzászólások lezárva.